3
0
g
t

Henrik Norström om Penny & Bill

Intervju med: Henrik Norström
Gör: Driver Penny & Bill och The Bakery
Var: GT30
När: Sedan mars 2017

Här på GT30 hittar du restaurang Penny & Bill och bageriet The Bakery som drivs i samarbete med Henrik Norström och Lux-gruppen. Vi tog ett prat i köket med Henrik om den nya restaurangen.

Henrik själv behöver ingen närmare presentation i matkretsar med både medalj i Bocuse d’Or och stjärna i Guide Michelin. Därför är vi minst sagt glada över att samarbeta runt hans två senaste satsningar – Penny & Bill och The Bakery – hos oss.

– GT30 är ett helt nytt sätt att jobba för mig. Som kock och matentreprenör är det väldigt roligt att vara på en plats där mat inte är huvudbusinessen, men ändå tillåts vara viktigt och en del av en helhet.

Penny & Bill blandar högklassig drinkkonst (Sverige bästa bartender 2016, Johan Evers, är barchef och Josephine Sondlo, Nordens bästa bartender 2017 hittar du bakom disken) med dito matkonst, och med sitt koncept att sticker de ut i den Stockholmska matdjungeln. Grundfilosofin är dock samma som på Henriks andra restauranger.

– Vi vill gräva där vi står. Det är viktigt. Ska vi kunna köpa svenska råvaror i framtiden måste vi köpa dem även idag. Det här tänket genomsyrar mycket hos oss, i allt från egenjagat viltkött till svenska tomater.

Henrik understryker att råvarorna självklart måste behandlas på rätt sätt för att det ska bli bra mat. Under mer än tio års tid behandlade Henrik uppenbarligen råvarorna såpass bra att hans restaurang Lux hade en stjärna i Guide Michelin.

– Även om det var mycket jobb var den tiden självklart rolig! Men vi kände att vi växte ur, eller bort från, fine dining-scenen. Kanske kommer jag göra det någon gång i framtiden igen. Men var sak har sin tid, och just nu tycker jag mina andra projekt och restauranger är roligare än att jaga stjärnor. Att driva ekologiska caféer och matcha mat med drinkar på Penny & Bill till exempel.

Penny & Bill blir översatt till svenska “mynt och sedel” och anspelar huset, som tidigare huserade en bank. Som medlem kan du alltid äta för medlemspriser på Penny & Bill och de står också för maten om du bokar ett möte hos oss. Du kan läsa mer på Penny & Bill eller om medlemskap på GT30 här.